Тел: + (359 2) 865 04 26
Следете ни:

Как да различаваме отделните видове кашлица при децата

Как да различаваме отделните видове кашлица при децата

Детската кашлица е проблем за родителите, въпреки че реално действа като защитен механизъм. Тя изчиства дихателните пътища от секрети при възпаление или попаднали частици от околната среда. Различаването на отделните видове кашлица помага да се изяснят причините за нея и също гарантира по-бързо и резултатно лечение.

Факторите, провокиращи появата на кашлица, са основание за определянето й като:
инфекциозна – причинява се от вируси, бактерии и патогенни гъби, които възпаляват дихателните пътища. Първоначално кашлицата е суха и се съпровожда от общо неразположение, загуба на апетит, повишена температура и други оплаквания;
алергична - резултат е от контакти с акари, прах, домашни любимци, тютюнев дим, полени и пр. Започва неочаквано и протича на пристъпи. С течение на времето се появява и хрема. Може да е съпроводена със сърбеж в носа и гърлото В по-тежките случаи дихателните пътища се възпаляват и отичат, което налага спешна лекарска помощ. Разновидност на алергичната кашлица е състоянието при развитие на бронхиална астма, при което дишането се придружава от задух и хрипове;
механична – възниква след попадане на чуждо тяло в дихателните пътища. В такива случаи детето внезапно започва да диша тежко. Появява се т.нар. миризлива хрема, която е едностранна. Когато чуждото тяло е навлязло в бронхите, то предизвиква възпалителен процес, който изисква спешна лекарска помощ. Понякога причината за кашлица при малките деца е механично дразнене, причинено от дим, газове или други фактори в околната среда. Според звука на въздуха, преминаващ през устата, се различават:
лаеща кашлица - типична е за деца с възпаление на ларинкса или трахеята. Възниква след оток в областта на гърлото;
дрезгава – резултат е от възпаление на гласните връзки. Може да е придружена с хрипове;
смесена - когато кашлицата е лаеща и дрезгава с хрипове при вдишване, най-вероятно е резултат от увреждане на горните дихателни пътища в областта на гръкляна, под гласните връзки. Състоянието е известно като псевдокруп. Ако кашлицата е съпроводена с продължителни хрипове, най-вероятно е проява на коклюш (т.нар. магарешка кашлица) или е пристъп на бронхиална астма;
шумна – детето кашля без да спира за 20-30 секунди и след това дишането му се нормализира. В някои случаи заболяването се придружава от повръщане. Във връзка с отделения секрет от дихателната лигавица кашлицата се дели на:
суха– с малко секрет, без храчки. Появява се поради възпаление на горните дихателни пътища, което не е достигнало до бронхите. Често е болезнена, а при липса на лечение прераства във фарингит, трахеит, бронхит и пневмония;
влажна – настъпва, след като възпалителният процес се е разпространил по трахеята и е обхванал бронхите. Кашлицата е дълбока, но храчките трудно се отделят и постепенно придобиват зеленикав цвят. Сливиците са възпалени. Върху тях има слуз, която се стича по задната стена на фаринкса и в хоризонтално положение затруднява дишането.
Когато влажната кашлица е най-активна сутрин, вероятна причина за нея е т.нар. рефлуксен езофагит. При това състояние в хоризонтално положение стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода, достигайки до задната фарингеална стена, която се зачервява. Ако кашлицата не спира в продължение на 24 часа и в същото време се покачва телесната температура, не е изключено белодробно възпаление. Трябва да се има предвид, че кашлица, която продължава повече от три седмици и се появява няколко пъти в годината, е сигнал за хронично белодробно заболяване.

Какво да се прави
Не е нужно болното дете само да лежи. Движението на тялото му (включително на бронхите) улеснява отделянето на секрета, натрупан в дихателните пътища. Въздухът в стаята, където пребивава мъничето трябва да е чист и влажен, за да не възниква допълнителен дихателен дискомфорт. Осигурете на детето топли напитки (чай, бульон, компот) и му ги предлагайте често. Това ще улесни изхвърлянето на натрупаните в дихателната система секрети и ще подобри състоянието на възпалените лигавици. Идеална възможност за втечняване на секрета и облекчаване на дразненето в гърлото е да се приема Цефабронхин - продукт на билкова основа, специално разработен във вид на капки, което позволява неговия по-лесен прием от деца над 4 години. В състава му са включени Мащерка, Исландски лишей, Лечебно сапуниче, Голяма бедреница, Евкалипт, Резене и Звездовиден анасон, които заедно постигат силно отхрачващо и противовъзпалително действие. Комбинацията от тези 7 билки бързо облекчава кашлицата и намалява нейната честота, премахвайки причината за проблема. Отдавна се знае, че този подход е по-успешен в сравнение със симптоматичното лечение. Капките Цефабронхин са отлично средство за лечение на суха и влажна кашлица при деца, тъй като не съдържа консерванти, не предизвиква алергични реакции и е със значително по-малко захар в сравнение с една голяма част от сиропните форми. Проведено наскоро проучване с едновременно приложение на антибиотици и Цефабронхин показва, че продуктът подобрява действието на най-често използваните антибиотици срещу устойчиви към тях бактерии.

#42

© 2020. «Sevex Pharma Ltd.» All right reserved. «Cookie policy» «Privacy policy»